info@polyplasticum.nl

Melamine: een klassieker onder de plastics

Melamine verdrong bakeliet en ureumhars omdat het sterker was en geschikter voor serviesgoed. Het had namelijk geen effect op etenswaren. Het net ontdekte melamine werd in de Tweede Wereldoorlog voor het eerst op grote schaal toegepast voor radaronderdelen en granaten. Na de oorlog werd het eerst in de Verenigde Staten immens populair in het huishouden: het melamine serviesgoed brak niet snel, was kleurig, licht en goed schoon te maken.

Texasware

In Amerika waren Texasware, Melmac en Boonton een begrip. Eind jaren vijftig was in de Verenigde Staten de helft van al het verkochte serviesgoed van melamine gemaakt, vaak ontworpen door bekende designers als Russel Wright.
Overigens is melamine nu ook nog overal in huizen aanwezig, bij materialen als laminaatvloeren, aanrechtbladen, keukenkastjes en boekenplanken. DSM in Limburg is wereldwijd marktleider voor de grondstof van melamine.

Carnaby-kleuren oranje, bruin, groen

In Nederland zag je dit serviesgoed vooral op campings, maar menig kinderbordje is ook van deze kunststof gemaakt. Het meest bekende Nederlands merk is Mepal dat nog steeds wordt verkocht. In Nederland was het vooral halverwege de jaren zestig populair en bracht de zogenoemde Carnaby-kleuren oranje, bruin, rood en groen in de keukens.

KLM-servies

Een designklassieker is het KLM-serviesgoed van melamine dat de glaskunstenaar Copier in 1948 ontwierp en dat menig passagier uit die tijd na de vlucht (een suggestie van de KLM!) mee naar huis nam. Het PolyPlasticum beschikt nog over de mallen waarmee dit serviesgoed werd geproduceerd.

Schenking Pieke Hooghoff

Het PolyPlasticum kwam eind 2014 in het bezit van een uitgebreide collectie melamine serviesgoed dankzij een schenking van Pieke Hooghoff. Hooghoff publiceert over onder meer over de geschiedenis van de Nederlandse kunststofbranche. Behalve haar collectie melamine serviesgoed schonk Hooghoff 30 boeken over kunststof.

Zoeken