Radio en tv
In 1919 vond in Nederland de eerste radio-uitzending ter wereld plaats. Andere landen volgden snel. Daarna zorgde de opkomst van publieke radiozenders voor een enorme toename van de vraag naar radio’s.
Kleiner en goedkoper
Waren de eerste toestellen nog handgemaakte grote dure kasten, met de komst van bakeliet werden radio’s al snel kleiner en veel goedkoper. Binnen handbereik voor iedereen. Op een van de foto’s staat ook de eerste televisie van bakeliet: de ‘Bush’-televisie. Het ontwerp van de kast was in ‘stroomlijn’-stijl en het had een 9 inch beeldscherm.
Luidspekers
Philips begon in 1923 als eerste in Nederland een fenol-formaldehyde-fabriek in Eindhoven. Omdat bakeliet tot 1927 een beschermde naam was en uitvinder Dr. Baekeland veel en graag procedeerde noemde Philips zijn product aanvankelijk ‘Philite’.
Als een werknemer het waagde toch het woord bakeliet te gebruiken dan moest hij een boete van een kwartje betalen.
Het bedrijf maakte onder meer veel luidsprekers en was lang de grootste kunststofproducent van Nederland. Philips richtte in 1929 een grote fabriek op in het Klokgebouw, die vele jaren de skyline van Eindhoven bepaalde.
Pannenkoek
De ronde pannenkoeken luidsprekers werden gemaakt van met gemalen textiel gevuld bakeliet®-poeder. De matrijs werd voor het persen bestrooid met kopersulfide, waardoor een gevarieerd oppervlak ontstond. Er werden er slechts een paar honderd per week geproduceerd.
Fotografie en film
De fotografie en filmindustrie hebben veel te danken aan de uitvinding van celluloid. Foto’s werden in de periode daarvoor gemaakt door een laagje zilvernitraat aan te brengen op een massieve plaat van metaal of glas. De eerste fototoestellen hadden een enorme omvang.
De eerste compacte camera
De Amerikaan Hannibal Goodwin ontdekte hoe hij van celluloid een dunne, transparante film kon maken. Een chemicus van Kodak ontwikkelde een fotofilm van celluloid. Kodak bracht in 1885 de eerste compacte camera uit, die een revolutie teweegbracht. Om aan de groeiende vraag naar fototoestellen te voldoen gingen vanaf 1930 veel bedrijven eenvoudige camera’s maken van het fenolhars bakeliet.