info@polyplasticum.nl

Het PolyPlasticum

Stichting PolyPlasticum is een kennis-/ informatiecentrum in Nederland over kunststof.

Doelstelling

De stichting PolyPlasticum heeft onder meer als doel:

  • het vergroten van het bewustzijn over de effecten van kunststof voor de samenleving,
  • vergroten van kennis over oude en nieuwe technieken en toepassingen,
  • het bieden van een ontmoetingsplaats voor geïnteresseerden en deskundigen,
  • het realiseren en bewaren van het erfgoed.

“Kunststof is interessanter dan je denkt”

Ontstaan

Het initiatief voor een kennis- en informatiecentrum voor de kunststof stamt uit 1988. Initiatiefnemers waren directeur Wiebren Kornelis van  Kornelis Caps & Closures, oud-directeur Jan Vloedbeld van Dyka Nederland en voormalig financieel directeur Geurt Wolsink van Kornelis Caps & Closures. Hun inspanningen én financiële bijdragen van de EU, de provincie Overijssel en de gemeente Steenwijkerland maakten het mogelijk dat het PolyPlasticum zich in januari 2003 kon vestigen in een eigen pand, het voormalige postkantoor bij het NS-station van Steenwijk. Daar functioneerde het PolyPlasticum ook als museum. Er was een in de wereld unieke historische bakelietverzameling te bezichtigen. Ook stonden er een spuitgietmachine die ‘live’ draaide en een oude persmachine voor bakeliet. Wiebren Kornelis was tot zijn dood in 1999 voorzitter van het PolyPlasticum.

Onderdeel Lectoraat Kunststoftechnologie

In 2010 is het PolyPlasticum als zelfstandige stichting onderdeel geworden van het Lectoraat Kunststoftechnologie van Hogeschool Windesheim. De kennis en het culturele erfgoed blijven daardoor bewaard.

Dr. Hans Davidson werd benoemd als curator, reorganiseerde de tentoonstelling en voegde er voorbeelden van zijn collectie van kleurrijk Amerikaans en ander vroeg plastic bij. Ook droeg hij bij aan de nieuwe website en schreef een monografie voor bezoekers die meer willen weten over dit onderwerp.

Sinds de feestelijke heropening op 7 maart 2012 staat deze bijzondere collectie in een aantal vitrines tentoongesteld in het Polymer Science Park. Geïnteresseerden kunnen de voorwerpen bezichtigen op afspraak. Meer informatie over een bezoek vindt u op de pagina Contact.

Zoeken